پرورش جلبک اسپیرولینا در منزل – بخش سوم تحرک محیط کشت

Algal open pond design

در بخش اول ما به بررسی اینکه چرا اسپیرولینا به نور نیاز دارد و کدام نور بهترین انتخاب برای جلبک های شما است، پرداختیم. بخش دوم جزئیات مناسب ترین درجه حرارت برای حداکثر رشد اسپیرولینا که می‌توانید تولید کنید، توضیح داده شد.

امروز می‌خواهیم نگاهی دقیق‌تر به یکی از بخش های مهم برای پرورش جلبک اسپیرولینا بپردازیم؛ تحرک محیط کشت. این بخش یک جزء حیاتی برای محیط کشت شماست.

اسپیرولینا یک ارگانیسم فتواتوتروف است

اسپیرولینا یک ارگانیسم فتواتوتروف است به معنی “فتو:نور”،  “اتو: خود جلبک”، “تروف:تولید غذا” ؛ این ارگانیسم خود غذای خود را با استفاده از انرژی نور خورشید تولید می‌­کند، این ارگانیسم قادر به انجام فتوسنتز است. اساساً این موضوع بدان معناست که اسپیرولینا با انجام فتوسنتز تمام مواد مغذی و مواد معدنی را که در محدوده آن وجود دارد به مواد مورد نیاز خود تبدیل می‌کند (برای مثال آب). برای انجام این کار، اسپیرولینا از انرژی نور خورشید که توسط رنگدانه های مختلف جمع آوری شده است، استفاده می­‌کند. جلبک اسپیرولینا دارای چندین رنگدانه است- کلروفیل a، کاروتن β، کاروتن γ، فایکوئیریتین، فایکوسیانین، آلوفایکوسیانین و حدود ۱۱ کارتنوئید مختلف دیگر. این رنگدانه ها در طول موج های مختلف فعال خواهند شد. به همین دلیل است که اسپیرولینا برای رشد مطلوب به نوع خاصی از نور نیاز دارد. (به بخش اول- روشنایی- مراجعه کنید)

بنابراین، هنگامیکه مخزن شما گردش کارآمدی دارد، تمام سلول های اسپیرولینا در آب مخلوط شده و مقدار زیادی از نور خورشید را جذب می‌کنند. بنابراین، نداشتن هیچ تحرکی در مخزن به معنای آن است که سلول های اسپیرولینا به اندازه کافی آفتاب نمی‌گیرند و یا به اندازه کافی رشد نمی‌کنند. همچنین برای جلوگیری از تجمع توده ای اسپیرولینا در سطح آکواریوم، تحرک محیط کشت میتواند بسیار مفید باشد!

737752 454594051269241

محدودیت در تابش نور خورشید

تمام سلول های فتوسنتز کننده محدودیت هایی برای اینکه چه مقدار در معرض نور خورشید قرار بگیرند، دارند. در واقع، نور بیش از حد می‌تواند به سلول های اسپیرولینا شما آسیب وارد کند. نور زیاد می‌تواند باعث تجزیه سلولی (یا نورکافت) شود. این موضوع برای همه موجودات یکسان است…

مقدار کمی نور (۱۰ دقیقه در روز) برای تولید ویتامین D ضروری است، نور بیش از حد نیز می‌تواند باعث سرطان شود. بنابراین برای جلوگیری از این مشکل تعادل مناسب را پیدا کنید. برای اینکه اسپیرولینا بتواند فتوسنتز و یا رشد و تقسیم سلولی انجام دهد، باید نور به مقدار مناسب برای آن فراهم شود. اما برای جلوگیری از نورکافت باید از نور بیش از حد اجتناب کرد.

 

روش جلوگیری از تابش بیش از حد نور خورشید

یک راه برای رسیدن به این منظور، تحرک دادن (یا تکان دادن) محیط کشت است. تکان دادن مخزن باعث می‌شود رشته های اسپیرولینا به بالا و پایین ستون آب حرکت کنند، به سطح آب بروند و سپس فرود کنند. این کار باعث محدود کردن زمان هر رشته اسپیرولینا برای قرار گرفتن در معرض نور خورشید می‌شود. به طور ایده آل، شما میخواهید که هر یک از رشته های اسپیرولینا را در حدود ۳۰ ثانیه در سطح نگه دارید (این کار برای کسانی است که از نور بسیار قوی استفاده میکنند (بدون ابر، نور خورشید ظهر تابستان))

عملاً این کار را می‌توان با استفاده از پمپ های هوا در آکواریوم خود انجام دهید. اگر که یک مخزن بزرگ را برای پرورش انتخاب کردید، باید این کار را با استفاده از یک چرخ دنده به جای پمپ هوا انجام دهید. اما انتخاب درست یک پمپ هوا بسیار مهم است!

 

اندازه مناسب پمپ هوا جهت چرخش محیط کشت

اندازه پمپ باید با اندازه مخزن شما مرتبط باشد – تا ۱5 لیتر– شما می‌توانید از کوچکترین پمپ موجود در بازار استفاده کنید (قیمت آن 70 هزار تومان یا کمتر است). اما از 15 لیتر بیشتر شما باید از یک پمپ بزرگتر استفاده کنید و از تحرک درست آن مطمئن شوید.

فراموش نکنید که سطح سر و صدای پمپ را قبل از خرید بررسی کنید و اگر که مخزن شما در آپارتمان و یا در دفتر شما قرار گرفته باشد، مطمئن شوید پمپی را انتخاب کنید که سر و صدای زیادی ندارد! همچنین لازم به ذکر است که اسپیرولینا از سلول های کوچک تشکیل شده است (آنها کمتر از یک دهم ضخامت موی انسان هستند) که باعث می‌شود شکننده شوند و شکستن آنها به سادگی اتفاق می‌افتد زیرا جلبک اسپیرولینا دیواره محافظ سلولی ندارد.

برخی از پمپ های ارزان قیمت موجود در بازار برای اینکه فشار آب در اطراف بیشتر شود از نیروی ساتریفیوژ استفاده میکنند و اغلب برای اسپیرولینا خطرناک است؛ زیرا میتوانند به رشته های شکننده اسپیرولینا آسیب وارد کند. برای اطلاعات بیشتر در مورد برطرف شدن این مشکل در ایمیل رایگان ما micro-cross بروید.

اسپیرولینا در مقابل نور از خود محافظت می‌کند

strait spirulina

جالب است که بدانید اسپیرولینا یک مکانیسم زیست محیطی برای محافظت از خود در مقابل نور خورشید دارد. بیشتر گونه های اسپیرولینا می‌توانند به ۲ شکل وجود داشته باشند- در حالت مارپیچ و صاف. گونه های مختلف اسپیرولینا دارای خاصیت مخصوص به خود هستند. گونه های مشابه نیز می‌توانند به شکل های مختلف در محیط زیست وجود داشته باشند (منطقه های مختلف در جهان).

سلول های اسپیرولینا تا حدی می‌توانند خودشان را با محیط تطبیق دهند مثلاً هنگامیکه نور کافی دریافت نکنند، برای از بین نرفتن نور بیشتری را در هنگام وجود نور دریافت می‌کنند و یا هنگامیکه نور خورشید بیش از حد شدید باشد، جلبک ها به شکل مارپیچی تر خواهند شد. هریک از این پیچ های جلبک باعث ایجاد سایه برای بقیه رشته ها می‌شود.

اما این کار تنها تا حدی امکان پذیر است. مثلا زمانیکه نور بیش از حد وجود داشته باشد سلول ها تجزیه می‌شوند و اگر دما در آکواریوم بیش از حد بالا باشد، اسپیرولینا مستقیما به حالت صاف تبدیل می‌شوند. حتی اگر فرم اسپیرولینای صاف دارای ارزش تغذیه ای مشابه با فرم مارپیچ باشد، برداشت کردن آن بسیار سخت تر است. بنابراین به طور کلی، این ها اتفاقاتی هستند که نمی‌خواهید برای شما اتفاق بیفتد.

بنابراین نگاهی دقیق تر به محیط کشت خود داشته باشید و اگر که شما بعضی از ناهنجاری ها را در محیط کشت خود دیدید به سرعت عمل کنید. همچنین می‌توانید از پارس جلبک برای پشتیبانی خود کمک بگیرید.

12 دیدگاه برای “پرورش جلبک اسپیرولینا در منزل – بخش سوم تحرک محیط کشت

  1. جلوداری گفته:

    با سلام خواستم بدونم برای پرورش نور 24 ساعته احتیاج دارند یا اگر در حیاط با نور خورشید باشه کفایت میکنه؟

    • admin
      admin گفته:

      سلام. ببینید جلبک زادگاهش طبیعت هست پس نور طبیعی براش کافیه. اما برای نور مصنوعی باید 16 ساعت نور و 8 ساعت تاریکی بدید بهش

    • admin
      admin گفته:

      سلام. فاصله نور مهم نیست. میزان نوری که به محیط وارد میشه اهمیت داره که حداقل باید ۲۵۰۰لوکس (واحد سنجش نور) باشه!

  2. حامد گفته:

    با سلام و خسته نباشید
    میخواستم بپرسم هر چند وقت یکبار آب آکواریوم یا همون آب محیط کشت جلبک رو تعویض میکنن خواهشن در این مورد توضیحاتی بدین مممون میشم

  3. حامد گفته:

    با سلام و خسته نباشیدخدمت شما ممنون از مطالب بسیار مفید وعالی
    ببخشد میخواستم بپرسم هر چند وقت یک بار آب آکواریم یا همون مخزنهای ۱۰۰لیتری جلبک رو تعویض میکنن؟

    • admin
      admin گفته:

      سلام. آبی که جلبک اسپیرواینا در اون رشد می‌کنه بهترین و با کیفیت ترین آب خواهد بود. یکی از موارد استفاده اسپیرولینا تصفیه آب هست.

      عملا این آب عوض نمیشه. فقط اگر بخار بشه و از محیط کم بشه باید جایگزین بشه.

      و اینکه در صورتی که در زمینه تولید فعالیت می‌کنید، شما میتونین با تهیه پشتیبانی دائمی ما، کار خودتون رو خیلی راحت و سریع تر به نتیجه برسونید و از تجربه ما در کار خودتون استفاده کنید

    • admin
      admin گفته:

      سلام دوست عزیز.

      ما خرید انجام نمی‌دیم. اما اگر شما توی بحث فروش محصولتون مشکلی دارید، یک خبر فوق‌العاده برای شما دارم.
      در حال تهیه یک پکیج بسیار بزرگ و با ارزش در مورد کسب و کار هستیم که توی آن شما یاد می‌گیرید چطور محصولات خودتون را به بهترین شکل ممکن به فروس برسانید!

      در صورت تمایل به اطلاع رسانی در مورد این محصول. در سایت ثبت نام نمایید تا در زمان آماده شدن، به شما اطلاع دهیم

  4. رضایی گفته:

    ببخشید برای کشت توی بخش صنعتی باید چیکار کنیم؟؟ چون من قصد دارم این کار رو به طور صنعتی اجرا کنم.

    • admin
      admin گفته:

      سلام به شما بازدید کننده محترم.

      برای اینکار فقط کافیه با پشتیبانی سایت تماس بگیرید تا توضیحات لازم به شما تقدیم شود.

  5. احمد گفته:

    این مقاله واقعا این بخش رو به خوبی به من توضیح داد. من همیشه توی این بخش مشکل داشتم که تونستم اینجا مشکلم رو برطرف کنم. البته یکم سخت مطالب رو توضیح داده بودین. مرسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *